Ładowanie...
Menu
PL
EN
PL
EN
29.04.2021
To już oficjalne! To Browar Warszawski będzie warzył piwo na Woli
To już oficjalne! To Browar Warszawski będzie warzył piwo na Woli

Browary Warszawskie sukcesywnie odkrywają karty. Na Woli będzie warzone piwo pod nazwą Browar Warszawski! Bo czym byłyby Browary Warszawskie bez kultywowania piwowarskiej tradycji? Otwarcie nowego browaru połączonego z restauracją i cocktail barem już latem. To będzie kolejne nowatorskie i pełne dobrego smaku miejsce na kulinarnej mapie Warszawy.

Za całym pomysłem Browaru Warszawskiego stoi Grupa Kumpel na czele z Markiem Zarkhinem – restauratorem z olbrzymim dorobkiem i doświadczeniem, który od wielu lat z powodzeniem działa za wschodnią granicą, gdzie stworzył ponad 120 restauracji. W portfolio Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i doskonałe piwo, m.in. Baczewski, Kumpel, sieć restauracji włoskich Pizza Lecentano, warszawska Rest. Baczewskich i za chwilę aż 18 rodzajów piwa kraftowego z długo wyczekiwanego Browaru Warszawskiego powstającego pod kolebkami Leżakowni.

Wolski browar wraca na właściwe miejsce

Trudno nie zgodzić się z tym, że na terenie Browarów Warszawskich warzy się wiele dobrego. Nowy koncept Marka Zarkhina już niedługo stanie się jednym z najpopularniejszych adresów w stolicy. Piwowarzy dzielnie pracują nad najlepszymi recepturami, dobierają najlepsze składniki, testują smak tak, aby latem wszyscy mogli rozkoszować się świetnym, świeżym piwem. Browar Warszawski mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 2000 mkw., a sama restauracja zajmie blisko 500 mkw. Kolejnym atutem tego miejsca będzie piękna antresola o powierzchni 660 mkw. W ramach całego projektu działać będą także restauracja włoska Lecentano i cocktail bar. Celem restauratora jest stworzenie miejsca, które będzie zgodne z wizją powstającego nowego fragmentu miasta. Takie, które chętnie odwiedzą pełni energii mieszkańcy stolicy, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację będzie wyróżniał nowoczesny design, wyjątkowa atmosfera i prawdziwa browarnicza tradycja.

- Browar Warszawski to duży kompleks kulinarno-rozrywkowy o bardzo bogatej ofercie. Zróżnicowana kuchnia, koneserskie piwo kraftowe, cocktail bar z szeroką ofertą rozrywkową i rodzinna restauracja włoska. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. To dla nas ważny projekt i olbrzymie wyzwanie, ponieważ musimy zapewnić najwyższą jakość piwa i serwisu, otworzyć nowy etap browarniczej historii w tym wspaniałym miejscu. Razem z całym zespołem pracujemy bardzo ciężko, aby stworzyć miejsce, które skradnie serce Warszawy – mówi Mark Zarkhin, założyciel Grupy Kumpel. 

Jak się warzyło w Browarach przed laty

Browar Haberbuscha, Schielego i Klawego był jednym z największych i najbardziej znanych warszawskich browarów. Jednak jego historia rozpoczyna się od zakupu na licytacji browaru Jana G. Schöffera przy ul. Krochmalnej. Pierwsza wersja browaru Jana G. Schöffera zasłynęła z produkcji piwa typu bawarskiego (wyższa zawartość alkoholu i gorzkawy smak). Browar pod nową firmą „Haberbusch i Schiele”, zachował receptury i kontynuował produkcję tej linii piwa, ponadto wyspecjalizował się w piwach typu: angielskiego i portera. W latach 80. i 90. XIX wieku browar przeszedł modernizację przechodząc na napęd parowy. Zmiana ta przyczyniła się do wzrostu sprzedaży i eksportu. Otwarto w tym czasie rozlewnie piwa „Haberbusch i Schiele” w Kijowie. W latach 1909 – 1918 pozycja browaru wyraźnie się umocniła na rynku piwowarskim przyczyniając się do spadku sprzedaży piw importowanych z Niemiec. W tym okresie „Haberbusch i Schiele” stali się niekwestionowanym liderem browarnictwa warszawskiego, zwiększył się również asortyment o piwa typu pilzneńskiego oraz czarnego tzw. kulmbachskiego. Niestety burzliwe czasy II wojny światowej sprawiły, że stary browar przestał istnieć. Produkcję wznowiono dopiero w 1954 roku, a oficjalna likwidacja browarów  nastąpiła w 2005 roku.  

Browar Warszawski otwiera nowy etap tej historii, aby tradycji stało się zadość.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie.
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na krzyżyk w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce
Rozumiem