W drodze do pracy, między codziennymi obowiązkami, a nawet z dostawą do domu - kawa na wynos to do-skonałe rozwiązanie, by mimo pandemii dać sobie szansę na chwilę przyjemności. Etno Cafe stoi kawą ze specjalnie wyselekcjonowanych i przygotowanych ziaren. Kawiarnia już otwarta w Browarach Warszawskich.
Niezliczone jest grono fanów zapachu świeżo palonej kawy. Płynne, czarne złoto, to dla jednych zastrzyk energii, a dla innych okazja do chwili odpoczynku w ciągu dnia. Choć ekspres do kawy to już stały bywalec zarówno domo-wych, jak i firmowych kuchni to wciąż wygrywa smak kawy prosto z kawiarni. Browary Warszawskie już zapraszają do swojego kawiarnianego zakątka.
– Mamy coraz więcej dobrych powodów, by przemierzając warszawskie ulice odwiedzić Browary Warszawskie. Nasza wolska inwestycja kusi greckimi smakami restauracji Mykonos oraz bezbłędnymi wypiekami Bakery Browary War-szawskie. Dzięki Etno Cafe można stąd zabrać także świeżo paloną kawę. Kolejne otwarcia, które przygotowujemy wspólnie z rewelacyjnymi najemcami coraz bliżej. Mamy nadzieję, że już wkrótce okoliczności na to pozwolą, aby zaprosić warszawiaków do zasmakowania naszej wyjątkowej oferty – mówi Marcin Szlufik, senior leasing manager w Echo Investment.
Oprócz szerokiej gamy klasycznych kaw, parzonych z ziaren wypalanych we własnej wrocławskiej palarni, można tu spróbować także tzw. Cold Brew Coffee. To kawa Etno Cafe, 100% Arabika, macerowana na zimno. Napój kawo-wy o dużej zawartości kofeiny, mniejszej w odczuciu kwasowości (niż w kawie parzonej), a także prawdziwa bom-ba antyoksydantowa (większa niż zielona herbata), która w dodatku ma tylko 2 kcal/100 ml. Kawiarnia oferuje także „coś na ząb”, czyli śniadania, owsianki, bajgle, bagietki, kanapki czy sałatki, a także rzemieślnicze ciasta i desery. Kawiarnia serwuje swoje menu w opcji na wynos, można tu także kupić kawę ziarnistą i akcesoria do przygotowy-wania ulubionego naparu w domu.
Z przyjaźni i miłości do kawy – krótka historia Etno Cafe
Etno Cafe to rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia funkcjonująca z sukcesem od 2012 roku. Swoją historię zaczęła od przyjaźni Tomasza Nietubycia i Łukasza Mrowińskiego z Etiopczykiem, który przyjechał do Polski jako doktorant i pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kawa była pretekstem do spotkania, rozmów - tych bizneso-wych jak i o innym niż wszystkie smaku. Właściciele, otwarci na nowe aromaty wciąż poszukują tych szczególnych, stąd dzisiaj to nie tylko kawa z Etiopii, ale także z Brazylii, Kolumbii, Indonezji czy Gwatemali. Co powinno wy-brzmieć Etno Cafe to coś znacznie więcej niż dobra kawa, to cały koncept kawowy, lifestylowy, który zachęca do doświadczania i uważnego bycia, pod pretekstem kawy.
Kawa wypalana jest w dwóch odsłonach - kawa Etno Cafe, dla miłośników tradycyjnych metod parzenia i Wroa-sters, wysokojakościowe ziarna dedykowane metodom alternatywnym. Eksplorując temat kawy stworzono pierw-szy w Polsce browar kawowy, gdzie rozlewany jest Cold Brew Coffee, zarówno w wersji klasycznej, jak i smakowej (np. pomarańcza, wanilia, spicy caramel). „Cold Brew Coffee by Etno Cafe”, produkowane w pierwszym w Polsce tzw. „browarze kawowym”, jest wynikiem projektu badawczo-rozwojowego rozpoczętego w 2014 r. przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.