Rozrasta się różnorodna oferta Dzielnicy Spotkań i Smaków w Browarach Warszawskich. Mark Zarkhin, renomowany ukraiński restaurator oraz szef Grupy Kumpel, twórca uznanej w Warszawie restauracji Rest. Baczewskich, stworzył niezwykłą koncepcję miejsca dla wytrawnych smakoszy piwa i dobrej kuchni. W zabytkowych 170 – letnich Piwnicach dawnej Leżakowni powstanie jego autorski projekt. Nawiązanie do historii i tradycji miejsca, połączone z nowatorskim pomysłem Zarkhina to jego znak rozpoznawczy. Craft&Beer Kumpel Atelier przyjmie pierwszych gości jesienią 2020 roku.
Mark Zarkhin jest szefem Grupy Kumpel. Od wielu lat z powodzeniem działa na Ukrainie, gdzie stworzył wiele niesamowitych i przyciągających rzesze gości restauracji. W portfolio Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i przepyszne piwo, m.in. Bachevsky, Głody Mykola i Kumpel. Za wschodnią granicą sukcesem cieszy się również dynamicznie rozwijana sieć ponad 154 restauracji. Mark Zarkhin zasłynął także z własnej produkcji piwa. W 2008 roku we Lwowie otworzył pierwszą restaurację połączoną z browarem. W Browarze Kumpel rocznie waży się ponad 420 000 litrów piwa. Smakosze tego trunku mogą wybierać w 10 jego rodzajach.
Restauracja Baczewskich to pierwsza restauracja, którą Grupa Kumpel podbiła serca warszawiaków. Zrewitalizowany pałacyk przy Alei Szucha, jeden z niewielu budynków w stolicy, który przetrwał II wojnę światową, dziś zachęca do spotkań w wyjątkowych okolicznościach kulinarnych i architektonicznych. Restauracja od początku działalności nawiązywała do, sztuki spędzania czasu przy stole, najlepszych trunków, nowoczesnego stylu życia i zabawy, czego symbolem jest marka rodziny Baczewskich. Już trzy miesiące po otwarciu Rest. Baczewskich została nominowana do tytułu najlepszej restauracji w Polsce. W październiku tego roku podczas gali Poland 100 Best Restaurants zdobyła nagrodę Debiut Roku 2019, a w ramach festiwalu Restaurant Week 2019 nagrodę za najlepsze danie główne w Polsce.
Po sukcesie restauracji Baczewskich, Grupa Kumpel nie spoczęła na laurach. Craft&Beer Kumpel Atelier będzie kolejnym tętniącym życiem, nowatorskim i pełnym dobrego smaku miejscem na kulinarnej mapie stolicy.
– Od początku rozmów zdawaliśmy sobie sprawę, że Browary Warszawskie są bardzo ważnym miejscem dla Warszawy. Historycznie znajdował się tutaj jeden z najlepszych browarów w Polsce i Europie. Przed wojną warzone było tu 10% produkcji polskiego piwa, między innymi znakomity „Eksport” czy wspaniały „Porter”. Odkryjemy te gatunki na nowo, ale z dbałością o historię i tradycyjne receptury. Będziemy robić wszystko, by jakość piwa z Kumpel Atelier nie odbiegała od jakości piw z dawnych Browarów Warszawskich. Warszawa jest dynamicznym miastem, a to miejsce będzie jego nowym centrum. Jestem przekonany, że będzie przyciągało aktywnych mieszkańców, ekspatów i turystów, a wszyscy ci ludzie sprawią, że stanie się ono „wielkim mrowiskiem”, ciekawym, wesołym i fascynującym – mówi Mark Zarkhin, szef Grupy Kumpel.
Restauracja i browar Kumpel Atelier zajmie część zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 1200 mkw., a sama restauracja zajmie blisko 500 mkw. Dodatkowo goście będą mieli do dyspozycji piękną antresolę o powierzchni 660 mkw.
Restaurator zamierza stworzyć miejsce, które będzie zgodne z wizją powstającego w kwartale ulic Grzybowska, Krochmalna, Wronia i Chłodna fragmentu miasta. Takie, które chętnie będą odwiedzać pełni energii ludzie, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację będzie wyróżniał nowoczesny design.
Zabytkowe piwnice Browarów Warszawskich to miejsce, które w DNA ma zapisane browarnictwo, dlatego koncept stworzony przez Grupę Kumpel pasuje do niego idealnie. Koncepcja warzenia wielu niespotykanych powszechnie gatunków piwa, buduje wyjątkową wizję tego miejsca i eksponuje jego wyjątkowość.
– Browary Warszawskie to wyjątkowa realizacja Echo Investment. W samym sercu stolicy, będąca zrównoważoną fuzją przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, idealna jako miejsce do mieszkania, pracy, rozrywki i relaksu, otwarta i inspirująca. Naprawdę wspaniale jest współtworzyć historię miejsca, które łączy w sobie to co nowe, z tym co było tu kiedyś. Dzięki Craft&Beer Kumpel Atelier rzemiosło piwowarskie znowu powróci do Browarów Warszawskich. Myślę, że to wspaniała puenta naszych starań o to, by w centrum Warszawy stworzyć nową, ale czerpiącą z tradycji dzielnicę kulinarną, prawdziwą Dzielnicę Spotkań i Smaków – podkreśla Marcin Materny, członek zarządu Echo Investment.
– Jestem przekonana, że Mark Zarkhin jest właściwym wyborem dla Browarów Warszawskich. Kumpel Atelier będzie godnym następcą swoich przedwojennych poprzedników. Nie mogę się już doczekać, kiedy stara leżakownia i dawne piwnice wypełnią się zapachem tradycyjnie warzonego piwa i pysznych przekąsek – dodaje Karolina Prędota-Krystek, starszy menedżer ds. leasingu odpowiedzialny za proces negocjacji ze stronami Echo Investment.
Restauracja Kumpel Atelier pierwszych smakoszy ma powitać już jesienią 2020 roku.
Dzielnica Spotkań i Smaków w samym sercu Warszawy już za rok stanie się jednym z najmodniejszych i najbardziej wyrazistych miejsc w stolicy. Ambicją dewelopera jest nie tylko wkomponowanie w miasto opuszczonego dotąd obszaru o powierzchni blisko 4,5 ha, ale również przyciągnięcie tutaj najlepszych restauracji i kawiarni czy atrakcyjnych sklepów i usług, które w naturalny sposób uzupełnią warszawską Wolę i zaspokoją potrzeby mieszkańców i gości Browarów Warszawskich. Największy od wielu lat plac budowy w stolicy, już pod koniec 2020 roku zamieni się otwarty fragment miasta, tętniący życiem przez całą dobę, siedem dni w tygodniu.