Ładowanie...
Menu
PL
EN
PL
EN
04.12.2019
Piwowarska tradycja powróci do Browarów Warszawskich. Browar Kumpel oczaruje piwem kraftowym, nowoczesny designem i świetną kuchnią
Piwowarska tradycja powróci do Browarów Warszawskich. Browar Kumpel oczaruje piwem kraftowym, nowoczesny designem i świetną kuchnią

Rozrasta się różnorodna oferta Dzielnicy Spotkań i Smaków w Browarach Warszawskich. Mark Zarkhin, renomowany ukraiński restaurator oraz szef Grupy Kumpel, twórca uznanej w Warszawie restauracji Rest. Baczewskich, stworzył niezwykłą koncepcję miejsca dla wytrawnych smakoszy piwa i dobrej kuchni. W zabytkowych 170 – letnich Piwnicach dawnej Leżakowni powstanie jego autorski projekt. Nawiązanie do historii i tradycji miejsca, połączone z nowatorskim pomysłem Zarkhina to jego znak rozpoznawczy.  Craft&Beer Kumpel Atelier przyjmie pierwszych gości jesienią 2020 roku.

Mark Zarkhin jest szefem Grupy Kumpel. Od wielu lat z powodzeniem działa na Ukrainie, gdzie stworzył wiele niesamowitych i przyciągających rzesze gości restauracji. W portfolio Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i przepyszne piwo, m.in. Bachevsky, Głody Mykola i Kumpel. Za wschodnią granicą sukcesem cieszy się również dynamicznie rozwijana sieć ponad 154 restauracji. Mark Zarkhin zasłynął także z własnej produkcji piwa. W 2008 roku we Lwowie otworzył pierwszą restaurację połączoną z browarem. W Browarze Kumpel rocznie waży się ponad 420 000 litrów piwa. Smakosze tego trunku mogą wybierać w 10 jego rodzajach.

Restauracja Baczewskich to pierwsza restauracja, którą Grupa Kumpel podbiła serca warszawiaków. Zrewitalizowany pałacyk przy Alei Szucha, jeden z niewielu budynków w stolicy, który przetrwał II wojnę światową, dziś zachęca do spotkań w wyjątkowych okolicznościach kulinarnych i architektonicznych. Restauracja od początku działalności nawiązywała do, sztuki spędzania czasu przy stole, najlepszych trunków, nowoczesnego stylu życia i zabawy, czego symbolem jest marka rodziny Baczewskich. Już trzy miesiące po otwarciu Rest. Baczewskich została nominowana do tytułu najlepszej restauracji w Polsce. W październiku tego roku podczas gali Poland 100 Best Restaurants zdobyła nagrodę Debiut Roku 2019, a w ramach festiwalu Restaurant Week 2019 nagrodę za najlepsze danie główne w Polsce.

Czas na Browary Warszawskie

Po sukcesie restauracji Baczewskich, Grupa Kumpel nie spoczęła na laurach. Craft&Beer Kumpel Atelier będzie kolejnym tętniącym życiem, nowatorskim i pełnym dobrego smaku miejscem na kulinarnej mapie stolicy.

– Od początku rozmów zdawaliśmy sobie sprawę, że Browary Warszawskie są bardzo ważnym miejscem dla Warszawy. Historycznie znajdował się tutaj jeden z najlepszych browarów w Polsce i Europie. Przed wojną warzone było tu 10% produkcji polskiego piwa, między innymi znakomity „Eksport” czy wspaniały „Porter”. Odkryjemy te gatunki na nowo, ale z dbałością o historię i tradycyjne receptury. Będziemy robić wszystko, by jakość piwa z Kumpel Atelier nie odbiegała od jakości piw z dawnych Browarów Warszawskich.  Warszawa jest dynamicznym miastem, a to miejsce będzie jego nowym centrum. Jestem przekonany, że będzie przyciągało aktywnych mieszkańców, ekspatów i turystów, a wszyscy ci ludzie sprawią, że stanie się ono „wielkim mrowiskiem”, ciekawym, wesołym i fascynującym – mówi Mark Zarkhin, szef Grupy Kumpel.

Restauracja i browar Kumpel Atelier zajmie część zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 1200 mkw., a sama restauracja zajmie blisko 500 mkw. Dodatkowo goście będą mieli do dyspozycji piękną antresolę o powierzchni 660 mkw.

Restaurator zamierza stworzyć miejsce, które będzie zgodne z wizją powstającego w kwartale ulic Grzybowska, Krochmalna, Wronia i Chłodna fragmentu miasta. Takie, które chętnie będą odwiedzać pełni energii ludzie, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację będzie wyróżniał nowoczesny design.

Echo Investment dotrzymuje obietnic - browar wraca na właściwe miejsce

Zabytkowe piwnice Browarów Warszawskich to miejsce, które w DNA ma zapisane browarnictwo, dlatego koncept stworzony przez Grupę Kumpel pasuje do niego idealnie. Koncepcja warzenia wielu niespotykanych powszechnie gatunków piwa, buduje wyjątkową wizję tego miejsca i eksponuje jego wyjątkowość.

–  Browary Warszawskie to wyjątkowa realizacja Echo Investment. W samym sercu stolicy, będąca zrównoważoną fuzją przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, idealna jako miejsce do mieszkania, pracy, rozrywki i relaksu, otwarta i inspirująca. Naprawdę wspaniale jest współtworzyć historię miejsca, które łączy w sobie to co nowe, z tym co było tu kiedyś. Dzięki Craft&Beer Kumpel Atelier rzemiosło piwowarskie znowu powróci do Browarów Warszawskich. Myślę, że to wspaniała puenta naszych starań o to, by w centrum Warszawy stworzyć nową, ale czerpiącą z tradycji dzielnicę kulinarną, prawdziwą Dzielnicę Spotkań i Smaków – podkreśla Marcin Materny, członek zarządu Echo Investment.

Jestem przekonana, że Mark Zarkhin jest właściwym wyborem dla Browarów Warszawskich. Kumpel Atelier będzie godnym następcą swoich przedwojennych poprzedników. Nie mogę się już doczekać, kiedy stara leżakownia i dawne piwnice wypełnią się zapachem tradycyjnie warzonego piwa i pysznych przekąsek – dodaje Karolina Prędota-Krystek, starszy menedżer ds. leasingu odpowiedzialny za proces negocjacji ze stronami Echo Investment.

Restauracja Kumpel Atelier pierwszych smakoszy ma powitać już jesienią 2020 roku.

Dzielnica Spotkań i Smaków w samym sercu Warszawy już za rok stanie się jednym z najmodniejszych i najbardziej wyrazistych miejsc w stolicy. Ambicją dewelopera jest nie tylko wkomponowanie w miasto opuszczonego dotąd obszaru o powierzchni blisko 4,5 ha, ale również przyciągnięcie tutaj najlepszych restauracji i kawiarni czy atrakcyjnych sklepów i usług, które w naturalny sposób uzupełnią warszawską Wolę i zaspokoją  potrzeby mieszkańców i gości Browarów Warszawskich. Największy od wielu lat plac budowy w stolicy, już pod koniec 2020 roku zamieni się otwarty fragment miasta, tętniący życiem przez całą dobę, siedem dni w tygodniu.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie.
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na krzyżyk w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce
Rozumiem