Ładowanie...
Menu
PL
EN
PL
EN
Browary Warszawskie
02.06.2020

Browary Warszawskie: rewitalizacja Warzelni i piwnic dawnej Leżakowni

Nowe budynki to tylko część miastotwórczej inwestycji Browary Warszawskie. Na tym blisko 4,5-hektarowowym terenie Echo Investment szczególną uwagę przykłada do rewitalizacji czterech historycznych obiektów: Warzelni, piwnic dawnej Leżakowni, Willi Schielego i Laboratorium. Budynki te odzyskają dawny blask i zyskają zupełnie nowe funkcje. Wkrótce zabytkowa XIX-wieczna Warzelnia i 170-letnie piwnice dawnej Leżakowni ugoszczą autorskimi smakami i świetną atmosferą mieszkańców, pracowników i gości Browarów Warszawskich.

Nowe życie Warzelni

Sercem dawnych Browarów Warszawskich była oczywiście Warzelnia. Obecnie Echo Investment prowadzi prace rewitalizacyjne tego XIX-wiecznego, ceglanego budynku zlokalizowanego przy dwóch tworzących się placach miejskich: Rynku Warzelni i dziedzińcu Laboratorium. Wspólnie z wyjątkową bryłą Apartamentów przy Warzelni stworzą piękny, niemalże ikoniczny krajobraz – stara i nowa ikona Browarów Warszawskich będą charakterystycznym punktem tego projektu. Od zewnątrz renowacji poddawana jest fasada budynku. Czyszczone są stare cegły i gzymsy. Wkrótce rozpocznie się również montaż okien. Co ważne, czarne, stalowe ramy i szprosy będą nawiązywać do historycznych przeszkleń.

W Warzelni prowadzimy najwięcej skomplikowanych prac, dlatego postępujemy z dużą ostrożnością. Starannie wycinamy stare stropy i wykonujemy nowe. Wstawiamy konstrukcje nowych szybów windowych i klatki schodowej. Wzmacniamy też stare słupy Warzelni. Wszystkie te prace są konieczne, by móc wprowadzić nowe funkcje w ten historyczny budynek. Efekt zobaczymy już pod koniec roku - komentuje Michał Gerwat.

Restauracja, którą wkrótce otworzą tutaj wspólnicy Roberta Lewandowskiego będzie miała ponad 1,3 tys. mkw. Ten nowy lokal na kulinarnej mapie Warszawy zaprosi gości na pyszne śniadania, biznesowe lunche i wieczorne kibicowanie.

Leżakownia pod historycznymi kolebkami

Historia Leżakowni sięga XIX wieku. Zabytkowe piwnice pełniły niegdyś rolę magazynów piwa. Połączone były z budynkiem Warzelni, a ich układ świadczy o tym, że były wielokrotnie przebudowywane. Na szczęście do dziś zachowały się kolebki oraz piękna czerwona cegła ceramiczna pochodząca ze słynnej Cegielni Włochy.

Wykonaliśmy już przejścia między kolebkami tak, aby goście mogli swobodnie chodzić między nawami. Układamy instalacje podposadzkowe pod koncepty gastronomiczne, które będą ulokowane w tych zabytkowych piwnicach. Jesteśmy w trakcie montażu dużych, szklanych witryn - mówi Michał Gerwat.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie.
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na krzyżyk w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce
Rozumiem